�strigsgades Skole
  • Lergravsparken skole
  • Skole & Trafik
  • Klassebilleder Østriggadesskole
  • Til minde om ...
  • Logo LPS


  • 42742

    Ny bruger?
    Brugernavn:

    Adgangskode:

    Autologind?

    Glemt Logind?

    Brug musen til at pege på ord eller billeder, hvor under der kan være gemt uddybende eller forklarende tekst.

    Kendisser blandt tidligere elever


    Edvin Dose (1907-69), ØS-elev, medlem af Landsting, Folketing, Borgerrepræsentation, råd, nævn og bestyrelser.

    forside Otto Georg Leisner *16. januar 1917 boede i sin skoletid Østrigsgade 173.

    Her citeret fra hans erindringsbog "Mine Mange Minder":

    »Børn og unge havde ikke stort at skulle have sagt dengang. Det var kæft, trit og retning. I skolen var der meget terperi og udenadslære, og det skete en gang imellem, at vi fik et par på kassen - mere eller mindre velfortjent. Alligevel tænker jeg med glæde tilbage på skoletiden. Ofte blev der båret over med mig, når jeg kom med en frisk bemærkning for at more mine kammerater, for jeg var trods alt det, man kalder en artig dreng. Jeg kunne som regel mine lektier og fulgte godt med i timerne. Jeg fik pæne karakterer og lå gerne som nummer i eller 2 i klassen.
    Jeg fik i en tidlig alder lov til at redigere skolebladet, og ved festlige lejligheder var det gerne mig, der trakterede klaveret. På den måde fik jeg et godt forhold til både kammerater og lærere. Skønt lærerne kunne være skrappe og pedantiske, var mange af dem farverige, spændende personligheder, mens andre var rene festoriginaler. Den slags typer er der desværre ikke mange tilbage af i dagens Danmark.«

    Populær og afholdt dansk tv-vært som er kendt i hele Danmark. Vi husker ham alle fra pladeparade, der startede i 1957. Af hans tv-shows kan nævnes: Fup og Fakta - Kryds og Bolle - Den Gyldne Pil - Tre Kast - Tippejob - Hopla - Kvit eller Dobbelt - Hele Danmarks Otto - Godt Ord Igen.
    Han har skrevet bøger med følgende titler:
    Glade Sange - Hele Familiens Quizbog - Selskabsløven, Selskabslege - 50 grammofonstjerner og erindringsbogen Mine Mange Minder.
    Medvirkede i "Olsenbanden der ud a'" (1977).
    Otto Leisner døde 91 år gammel 16.august 2008.
    (Kilder: Henrik Stampe Jensen, www.danskefilm.dk og Otto Leisner, der selv har bekræftet at være Ø.S.er.)


    Dan Ohland-Andersen (*15. maj 1924 † juli 2008). Landsholdsspilleren drengene så op til og pigerne sukkede efter og som er den, der med sine 48 ås lærergerning har virket længst i Østrigsgades Skoles historie. Så sent som i december 1999 medvirkede han i TV programmet "Her er dit liv" med Leif Sylvester, hvor han blev interviewet om at være lærer på Østrigsgades Skole i 1950erne.
    Billedet er fjernet efter krav fra copyright indehaveren - Her havde det alene historisk værdi, indsendt af en bruger.

    Grete Feld f. Nielsen (*20. november 1925). Fik sin realeksamen på Østrigsgade skole 1942.
    Hun vendte tilbage som lærer på Østrigsgade skole 1948.
    I 1950 giftede hun sig med Holger Feld.

    Keld Irgens (*8. februar 1928). Startede sin skolegang på Østrigsgade skole 1934 og forstatte på Sundpark skole, hvorfra han tog sin realeksamen 1944.
    I 1950 vendte han tilbage til sin barneskole som lærer, allerede med en imponerende uddannelse bag sig og han har siden skrevet adskillige skolebøger, foretaget adskillige studierejser, siddet i en lang række udvalg og taget adskillige fagkurser.

    Preben Kaas (*30 marts 1930 †27 marts 1981)
    Laila Benthe Ranzow har læst Preben Kaas’s bog Det bli’r vinter førend man aner. Her bli’r det oplyst at Preben har gået på Østrigsgade Skole ca. omkring 1942, han boede i Markmandsgade og der er et skolebillede i bogen på side 26. Han tog realeksamen på Christanshavns Gym.

    Gøgleren, skuespilleren, musikeren og kunstmaleren
    Leif Sylvester (f.18. april 1940).
    Spiller med i DRs "TAXA" og har medvirket i følgende 16 film:
    • Mig og Charly (1978)
    • Hvem myrder hvem ? (1978)
    • Trællenes oprør (1979)
    • Cirkus Casablanca (1981)
    • Felix (1982)
    • Rocking silver (1983)
    • Otto er et næsehorn (1983)
    • Midt om natten (1984)
    • Rainfox (1984)
    • Hodja fra Pjort (1985)
    • Mig og Mama Mia (1989)
    • De frigjorte (1993)
    • Min fynske barndom (1994)
    • Carmen og Babyface (1995)
    • En loppe kan også gø (1996)
    • Pusher 2 (2004)
    • .

    Udgivelser:
    "- der er mange sange der skal synges endnu", Bogan 1984
    "Sylvester i varmen | ti sange til og om Nicaragua", Olafssongs 1986
    "Livet er dejligt besværligt", Lindhardt og Ringhof 2002

    Billeder: Se Leif Sylvesters Galleri i Galleri Python.

    Otto Møller Jensen, *31.7.1940, der spillede Ole i de »Far til fire« film, blev indspillet i perioden 1953-61. Som barn boede han i en beskeden lejlighed på 2.sal i Smålandsgade 1. og gik på Østrigsgades Skole til midten af halvtresserne.
    Mens han var aktiv på film, teater og i radioen, uddannede sig modedesigner på Kunsthåndværkerskolen. I sin soldatertid begyndte han at tegne modetøj og fik solgt en del til hjemlige kjolesaloner. For at blive modeskaber rejste han derefter på studieophold til Paris og uddannede sig indenfor haute couture, som han helt helligede sig midt i 1960erne. I 1965 etablerede han en modesalon i det indre København i Brolæggerstræde. Den gik en tid, hvor han også håbede at skabe sig en karriere som kostumetegner til film og teater, men det endte med, at han måtte opgive både forretning og karriere. I en periode var han indehaver af en kiosk i Møntergade 6, men endte med at få ansættelse ved P & T, hvor han var til sin død.
    Otto Møller Jensen døde 12. marts 1996 af en for den tid uhelbredelig sygdom.

    I en radiodsendelse hørte jeg for nyligt journalist og forfatter Henrik Jul Hansen fortælle om sin barndoms kvarter og skole. Han knyttede i udsendelsen sin opvækst til Ø.S. og opgangen i Østrigsgade 6 ved siden af min egen barndoms nr. 8. Selv husker jeg ikke Henrik, hvilket dog kan skyldes, at det allerede var før Henriks skoletid familien flyttede til Albaniensgade, som nævnt i udsendelsen. Det har endnu ikke været muligt at verificere det, der endnu kun er et kvalificerede gæt på, at det er den samme Henrik som beskrevet herunder. Har du bedre oplysninger?

    Henrik Jul Hansen Henrik korrigerer i e-mail. Henrik har gået på Sundpark Skole, men har dog tilknytning til Ø.S., idet han som ganske ung underviste i fritidsskolen et par år, hvor han havde et bordtennishold og et hold, der arbejdede med ler. Henrik Jul Hansen, født 1943, var en af de, der var med til at grundlægge det legendariske Levende Billeder og gav i sin redaktørtid 1975-83 bladet en original profil som et livligt og bredt favnende kulturtidsskrift. Han har desuden været filmkritiker ved Weekendavisen, Information og Det fri Aktuelt samt medlem af bestyrelsen for Det Danske Filminstitut. Er korrespondent i Rom for Information og kommentator af cykelløb for TV2, for hvem han lavede portrættet af Marco Pantani. Han har skrevet flere bøger om cykelløb, bl.a. Smertensmestre (1997) og Man kan ikke gemme sig på et bjerg (1997) og Man brænder da hekse (1999).
    (Kilde: Odense Film Festival).


    Flemming O. Nielsen skriver:
    Tilfældigt falder jeg over hjemmesiden. Jeg ser, at I ikke har opdaget endnu en kändis. Jørgen I. Jensen - som står i 4. rk. som nr. 5 på det sidste af skolebillederne: 1 A 1951.(Vis billedet)
    Nedstående JIJs biografi. Samt henvisning til hans sidste bøger:
    Jeg-automaten ? Det tredje øjeblik (om Kierkegaard-Grundtvig) - og så - ikke mindst skolekammeraten Henrik Jul Hansens meget morsomme portræt af JIJ, der også - som anført rummer tidsbillede samt karakteristik af nogle lærertyper.
    JØRGEN I. JENSEN 60 år
    Jørgen I. Jensen er født Amarkaner 31/7 - 1944, og siden fast bosat i København, cand. theol. fra Københavns Universitet 1971 og fra 1971 - 2004 ansat ved Institut for Kirkehistorie, Det teologiske Fakultet, Københavns Universitet, fra 1976 som lektor i kirkehistorie, en stilling der nu forlades til fordel for et aktivt otium som forfatter og foredragsholder.

    Jørgen I. Jensen gik på Sundpark Skole 1951-1960 og er student fra St. Jørgens Gymnasium 1963. I de teologiske studieår stimulerede de kirkehistoriske professorer Leif Grane og Torben Christensen den kirkehistoriske interesse.

    Som aktiv svømmer i Gymnastik og Svømmeforeningen Hermes gennem 60erne begyndte fødselaren sin skribentvirksomhed som referent i klubbladet. Fra 1967-75 som medarbejder ved filmtidsskriftet Kirke og Film, og fra 1969 som skribent om moderne musik og komponister i Dansk Musik Tidsskrift. Og i 1976 som medlem af udgivergruppen og redaktionen for det stadig levende teologiske tidsskrift Fønix.

    Det musiske og teologiske er to uadskillelige kontrapunktiske komponenter i Jørgen I. Jensens tilværelse. Musikinteressen blev tidligt stimuleret gennem en privatuddannelse i musik i 50erne og 60erne (klaver, teori m.m.) hos bl.a. Hans Lindskrog og Carlo Breitenbach, og levede videre som aktiv udøvende dirigent for Hvidovre-koret 1969-76 samt som organist i Det frie Kirkesamfund (Unitarisk kirkesamfund) 1970-74, i 1994 som medstifter og dirigent for madrigalensemblet Vox Temporis og fra 2000 som pianist i Vagn E. Olssons gruppe (El Homre Invisible) med komponeret punk.

    Også i forfatterskabet er forholdet mellem kunst og teologi den røde tråd. I 1973 og 1976 resulterede studieophold i Wien og ved Brenner-Archiv i Innsbruck i en stor redegørelse for forholdet mellem komponisten Josef Matthias Hauer og tænkeren Ferdinand Ebner. Det første bog skildrede kirkefaderen Augustins musikforståelse og har relevans også for moderne musikforståelse (Sjælens musik. Musikalsk tænkning og kristendom hos Augustin, Gyldendal). I 1986 kom en af de første bøger herhjemme om komponisten Per Nørgårds musik (Per Nørgårds Musik. Et verdensbillede i forandring, Amadeus 1986), en frugt af forfatterens deltagelse i Per Nørgårds privatseminar om musik 1972-84.

    I den brede offentlighed er Jørgen I. Jensen kendt som forfatter til den banebrydende musikbiografi fra 1991 om Carl Nielsen (Carl Nielsen. Danskeren, Gyldendal flere udgaver, paperback 1999), der med komponisten som katalysator tillige er en dansk kultur- og identitetshistorie. I 1991 udgav Jørgen I. Jensen desuden, sammen med Erik A. Nielsen, en Mozart-bog (Tryllefløjten. Tekst og musik, Anis, 2. opl. 1998).

    Også bogen Den fjerne kirke. Mellem kultur og religiøsitet fra 1995 (Samleren), årtiers væsentligste teologiske bog og ligeledes stadig aktuel, vakte en så bred genklang, at den året efter kom i 2. oplag, kristendommen betragtes her som en historisk virksom kunstnerisk-kulturel kraft, der gør sig gældende uafhængig af den kirkelige institution, men selvfølgelig også vekselvirkende med denne.

    Jørgen I. Jensen har gennem årene også været medudgiver og redaktør af en lang række bøger, ligesom han i endnu flere takkes for generøs og altid redebon insipration, og han har siddet i bestyrelsen for mange foreninger og faglige organisationer: Studenterkredsen, Styrelsen for Danmarks Kirkehistorie, Præstehøjskolen, Musikdramatisk Teater og var i 1990 medstifter af Center for Kunst og Kristendom ved Institut for Kirkehistorie ved Københavns Universitets teologiske fakultet. Og han er kendt i vide kredse landet over som foredragsholder på højskoler, i konventer, menighedsforsamlinger o. lig. samt som gæsteforelæser på universiteter og musikkonservatorier i Danmark, Sverige, Norge, Østrig og Skotland. Lejlighedsvis har Jørgen I. Jensen været gæsteprædikant i Københavns Valgmenighed.

    På selve fødselsdagen udgiver forlaget Anis en stor artikelsamling på 800 sider med den karakteristiske titel: Mødesteder. Teologi - Kultur - Musik. Artikler, for at fejre et unikt tværfagligt forfatterskab, der gennem over tredive år har bevæget sig frit mellem teologi, kirke- og kulturhistorie samt alle kunstarter: musik, litteratur, billedkunst, film og arkitektur- altid formidlet med gehør, intellektuelt vovemod, musisk kreativitet og historisk overblik af denne - med kollegaen Jakob Ballings ord - originale teolog og kulturskribent, der som få er udstyret med "grønne fingre".


    1) Festskrift til Jørgen I. Jensen med Henrik Jul Hansens (formidabel morsomme og veloplagte) artikel om Jørgen I. Jensen - også med tidsbillede og lærerkarakteristikker
    http://www.tidsskriftfoenix.dk/Artikelarkiv-28.htm#Nr.%204

    2)To sidste bøger: Jeg-automaten og Det tredje øjeblik
    http://www.arosforlag.dk/forfatteroversigt.php?popup=true&forfatter_id=649&forfatter=Jørgen I. Jensen

    3) Mødepunkter. Artikelsamling af Jørgen I. Jensen i anledning af 60-årsdagen i 2004
    http://www.anis.dk/res_detail.asp?ID=1218

    Mennesket og naturen i skabelsesberetningen og i Big Bang
    http://www.kb.dk/da/dia/tidligere/foredrag/Lyd/foredrag_i_diamanten_bigbang_joergen_jensen.mp3
    Foredrag, optagelse fra Det Kongelige Bibliotek, Dronningesalen, onsdag 3. oktober 2007 kl. 19:00

    Kresten Bjerre (1977) title= Kresten Bjerre (*22. juni 1946 †18. februar 2014)
    Kresten Bjerre var anfører for fodboldlandsholdet, hvor han debuterede i 1967 som højre halfback og spillede med på til 1973.
    Han startede i Sylvia inden Ohland fik ham til AB. Han var prof. i USA og Belgien.
    (Kilde: Wagn Nielsen, Politikens nekrolog).
    Se også: Peders Fodboldsstatistik og DBUs database

    Fra www.Ole Bjørntorp.dk (borgmester i Ishøj) er følgende sakset:
    Ole Bjørnstorp
    Borgmester

    Jeg hedder Ole Bjørstorp og er født den 8. juli 1946.
    Opvokset i København, hvor jeg gik på Østrigsgades skole og Christianshavns Gymnasium.

    Uddannet i Samfundsfag og Statskundskab fra Århus Universitet i 1974.

    Soldat på Flyvestation Karup i Jylland.

    Ansat i Københavns Amt i 1975 i Sygehusdirektoratet.
    Ansat på LO - skolen i 1977 - 80.
    Derefter ansat i Ingeniørforeningen i Danmark som forhandler og sagsbehandler.

    Borgmester siden december 2000.

    Samboende med Gunna Mikkelsen siden 1984.

    Bosiddende i Ishøj Landsby i parcelhus.

    Udover politik er mine interesser fiskeri og svømning. Ja noget med vand.

    Holder meget af at rejse og har besøgt mange lande. De fremmede kulturer giver god inspiration til arbejdet som lokalpolitiker.

    Torben Brylle

    Torben Brylle


    (*7. juli 1948 - ØS: 1955-65)
    Danmarks ambassadør i Østrig siden 2010.
    Torben Brylle har tidligere været ambassadør i både Sydafrika (Prætoria) og Egypten (Cairo), samt EU Special Representative for Sudan and for operation EUFOR Tchad/RCA.

    Blandt Skolekammeratens brugere finder vi FREDE FUP
    avisartikel

    Besøg FUPs hjemmeside og læs mere om Frede.

    Dannie Druehyld har, i flg. telefonbogen for Ålborg-området, stillingsbetegnelsen "heks".
    Hun bor i Rold Skov, og adressen er Haverslevvej 14, Gravlev, 9530 Støvring og telefonnummeret er 98 37 53 50.

    Har udgivet en bog (biblioteket 14.1):
    Dannie Druehyld: Heksens håndbog. 3.udg. 1998
    Allan Schnipper meddeler, at Danmarks kendeste heks, Danny Druehyld i Rold Skov, har været elev på ØS omkring 1960-65 men kender ikke hendes borgerlige/daværende navn.
    Ved du det?
    Helle Siemsen oplyser, at hun hed Danny Olsen og boede i Østrigsgade.


    



    Siderne kan helt eller delvis være forbeholdt registrerede brugere.

    Registreringen er primært den enkelte brugers beskyttese mod utilsigtet eksponering pÃ¥ www, der i det lukkede forum er begrænset til den registrerede personkreds.

    Ansøg om at blive bruger!



    Logo
    Nogle sider ses bedst med 1024 pixels vinduesbredde.
    © 2003, 2024- Webredaktionen Skolekammeraten
    kendte er redigeret den 09.12.2019,
    og er i alt hentet 2755 gange af 845 brugere (46%).