�strigsgades Skole


20973

Ny bruger?
Brugernavn:

Adgangskode:

Autologind?

Glemt Logind?

Brug musen til at pege på ord eller billeder, hvor under der kan være gemt uddybende eller forklarende tekst.

Lejrskoleophold på Einarsminde


Einarsminde i Boserup skov ved Roskilde fjord.

I ugen 19.-25. august 1958, hvor det regnede dag og nat i 4-5 dage, var IV u under hr. Gerh. Olsens og frk. Bæk Kristensens ledelse på lejrskole på „Einars Minde" ved Boserup.
„Trods regnen, svigtende vandtilførsel og elektricitet lykkedes det at gennemføre ugen, og måske netop de mange vanskeligheder fik afsløret de udmærkede karakteregenskaber i form af energi, hjælpsomhed og opfindsomhed, som adskillige piger og drenge viste. Rigt udbytte blev sikkert også hentet på turene til Roskilde Domkirke, Lejre vandværk, gården „Bakkefryd", i skov og på strand, og talrige „fotografer" fandt motiver til deres arbejdshefter, der i regnperioderne var god indendørs beskæftigelse. Ivrige hænder forsynede pejsen med kvas, så tøjet kunne tørre og hyggen brede sig i aftenens underholdningstimer. En tur, der vil huskes!
Lejrskole. To af vore klasser har været på „Ejnarsminde" ved Boserup: 2 FB fra 16.-27. august med hr. Gunnar Bergstrøm og hr_ Gunnar Kjær Rasmussen og IV v fra 27. august-5. september med frk. Ingrid Hjørlund og hr. Gunnar Kjær Rasmussen.
Eleverne har på disse lejrskoleophold gjort studier i marken, konkrete iagttagelser, der ikke kan gøres i en skolestue. Det indsamlede materiale og det iagttagne stof har eleverne samlet og skriftligt gjort rede for i lejrskolemapper, under hvilket arbejde kort og billeder er benyttet til oplysning og som supplement. Under lejrskoleopholdet har eleverne endvidere haft lejlighed til at dyrke forskellig slags sport, ligesom der om aftenen er lagt stor vægt på det hyggelige samvær omkring pejsen med oplæsning, sang og forskellig slags underholdning.

Gårdspladsen på lejerskolen.
Kaffe pause på lejerskolen. Jeg prøver at skrive navnene. For bordenden MIG SELV, ham der har koppen for munden er STIG, den næste er ukendt, ham der putter noget er OLE ANDERSEN, og så kommer i ternet skjorte ”BRYGGER” (om det var hans navn ved jeg ikke) og yderst til højre er INGOLF, med ryggen til sidder med koppen KENN SØRENSEN, og i korte bukser med stribe TONNY.
Ja så er det tid til en lille sang. Fra venstre: ham kan jeg ikke huske, halvgemt med lygten i hånden OLE ANDERSEN, og med sangbogen i hånden INGOLF, KENN, BRYGGER, KAJ, ham med brillerne kan jeg ikke huske, men han boede i lagkagehuset i Holmbladsgade over for Sadolin ca. og så kommer MAX med hænderne ved kinderne, de næste to kan jeg ikke se hvem er.
Fra venstre: Poul Bjørn, Bent (Bengt) Nielson, Andre Le Daus, Rene Gardil, John Erik Rasmussen
Der spilles bob. Med ryggen til og mod uret: John Erik Rasmussen, Arkibald, Tonny, Rene Gardil, og tre drenge jeg ikke kan huske.
John Erik Rasmussen (mig - med hue) spiller bordtennis mod (ukendt)-

SMUGLERE I ROSKILDE FJORD

Forord: I aviserne var der rigtig megen skriverier om spritsmuglere i det år 1957.

Lærerne var: hr. Kjær Rasmussen og hr. Bergstrøm.
Når du læser nedenstående skal du tænke dig tilbage til du var 13 år.

Efter ankomsten til lejren i Boserup skov og indkvarteringen gik vi dreng straks i gang med at checke faciliteterne for lige at være på forkant med hvad vi skulle tage os til når vi havde fri.

Dagen efter skulle vi lige samles for få ordensreglerne at vide og for at få de første opgaver, - jeg kom selvfølgelig på det hold der skulle finde uglegylp- (uhf, ulækkert). Nå, men holdet gik ud i skoven for at finde disse uglegylp som vi ledte længe efter og på tilbagevejen så vi nogle store aluminiumsdunke (de lignede store flasker m/prop) og vi forbandt det straks med smuglere, - for aviserne var jo fulde af skriverier med SPRITSMUGLERE - og tilbage i lejren blev alle de andre selvfølgelig informeret om vores fund, (og det gik ikke stille for sig, INGEN var i tvivl om at der var smuglere i Roskilde fjord) om eftermiddagen skulle alle os drenge selvfølgelig ned til stranden for at se lokaliteterne der, og hvad ser vi på stranden, - DUNKE, nu var der simpelt hen ingen vej tilbage, der var smuglere, ( når man er 13 år så er det uhyre spændende og lidt farligt ) vi stæsede tilbage til lejren og fik fat på Kjær Rasmussen og hr. Bergstrøm for at sætte dem ind i situationen, de tog jo selvfølgelig den alvorlige mine på og slog det hen som noget pjat, meeeeen vi VAR overbevist, lærerne kunne sige lige hvad de ville. Om aftenen blev der jo sagt god nat, men der var vist ikke mange der sov for der blev visket og tisket det meste af natten. Om morgenen blev der selvfølgelig delt opgaver ud som skulle udføres og til frokosttid blev vi jo samlet igen.

I nærheden af lejren hvor vi var, lå der en pigelejrskole og lederen fra denne lejrskole kom pludselig ind i lokalet hvor vi spiste frokost og viste os et opslag fra avisen i Roskilde hvor der stod SMUGLERE I ROSKILDE FJORD og det kan nok være at det her var spændende og vi elever havde jo ret i at der var smuglere. Resten af dagen blev der ikke lavet meget, for smuglerne kunne jo være lige der henne bag træet, uhyggeligt syntes vi. Om natten tog det endnu længere tid med at falde i søvn. Lige pludselig vågnede vi og hørte nogle tønder rulle ned af skrænten mod lejren og kunne alle vi drenge ligge i én køje havde vi gjort det, for det var da det uhyggeligste vi havde været med til.

Kjær Rasmussen kom farende ind på stuen og sagde OP drenge vi skal ud i skoven og fange smuglere (og der var det lige før at vi alle skulle have ble på), meeeeen os skulle de ikke sådan snyde vi stod fandemig bag vores lære, - bogstaveligt talt for vi havde kun én lygte og det var buldrende mørkt, så vi var en stor klump drenge der fulgte Kjær Rasmussen ud i skoven og ned mod stranden, - og hvad ser vi, - ude i vandet blinker der en lanterne med rød og grøn farve - det her var godt nok spændende - Kjær Rasmussen sagde at det nok var for sent til at vi kunne gøre noget - så vi begyndte tilbageturen, lidt længere fremme i en grøft fandt vi lederen af pigelejrskolen og han var godt forslået, men vi fik hevet ham op af grøften og transporteret med hjem, jeg gik bagest sammen med Kenn og Tonny og vi kom til at se os tilbage, det skulle vi aldrig have gjort for det var jo bælg ravende mørkt, men nogen skulle jo gå bagest så vi gik nærmest baglæns og holdt hinanden i hænderne, vi havde jo samlet lederen op fra den anden lejr - uhyggeligt. Da vi kom hjem var der sat lidt at drikke frem og det gjorde lykke for pyha da, det var næsten ikke til at holde ud, og det var nogle meget trætte drenge der endelig kom i seng. Næste dag gik snakken jo og vi gik ud og spillede bordtennis det var lige som om at historien lå lidt bag os, men den var der jo stadigvæk. (Den dag havde vi fået besøg hr. Ottosen han skulle lige ud at prøve sin nye Vespa som han havde købt.) Nå, vi blev kaldt ind til frokost og hvem tager imod os - lederen af pigelejrskolen - vi måbede For det var da det sidste vi havde regnet med og han fejlede ikke en pind, og så kom det frem at det hele havde været en joke som vi selv havde frembragt og Kjær Rasmussen og hr. Bergstrøm havde grebet chancen for at lave en anderledes lejrskole.

Og det blev det, meeen hvor var det spændende.

Vores klasselærer, Kjær Rasmussen, malet med vandfarve af alle eleverne den sidste NAT på lejrskolen på grund af den historie om smuglerne.(Han sagde han sov, meeeen det kunne godt ses, at han vidste hvad der foregik.)
Efter afsløringen af historien var vi jo noget slukøret og trængte til noget "hævn", så om aftenen da vi var gået i seng lå vi alle og spekulerede på hvad vi kunne gøre, pludselig kommer hr. Bergstrøm listende ind på sovesalen med noget farvelade og nogle pensler og sagde stille at vi kunne gå ind og male Kjær Rasmussen i hovedet og det gjorde vi så, og næste dag om morgenen var det os der grinte, han måtte jo så lige stille op til fotografering.

Lidt baggrunds viden:

Selvom Kjær Rasmussen og hr. Bergstøm prøvede at dysse det med smuglerne lidt ned havde de alligevel øjnet en chance for at gøre det til en spændende lejrskole for os drenge.

Kjær Rasmussen havde været oppe på avisen i Roskilde for at få dem til at trykke løbesedlen - SMUGLERE I ROSKILDE FJORD og hr. Bergstrøm havde kontaktet lederen fra pigelejrskolen og sat ham ind i situationen.

Kjær Rasmussen var gået op på skråningen om natten og rullede tønderne ned mod lejren.

Og hr. Bergstrøm var gået ud i vandet og har stået i vand til halsen med en lygte med rød og grøn farve.

Hvordan de havde "timet" det så det passede med at når vi var på stranden begyndte det at blinke ude på vandet. Det må være når han har set lygten inde på land??

Pyha. Tak for turen

Mvh John Erik Rasmussen/ John Erik Hjorhøy


(Kilde: John Hjorhøy, der har scannet sine billeder og genfortalt sine oplevelser).


IV v fra 27. august - 5. september 1957 med frk. Ingrid Hjørlund og hr. Gunnar Kjær Rasmussen.
Svend - Peer - Finn - Larsen - Ole - Svendsen - Trapp - Alice og Jensen og Torben Schou. Opholdet bød på både ude- som indedørs aktiviteter Ole - Jensen - Trapp - Roikiær - Toni - Torben Schou og Svendsen Fra Skovturen. En skovtur med madkur...pakke
Alice - Larsen - Hanne - Lissie - Annelise - Ruth - Svendsen - Kurt - Svend - Torben Schou - Roikiær Et aftenbal skal der jo også til Bal om aftenen.

En tur til Sjællands Odde - - - >

Billederne er stillet til rådighed af Torben Schou og billedtekster og navne er fra hans fotoalbum.
Udsigt til Ringøen. Kurt - Torben Schou - Nina - Svendsen - Bente og Eva. Torben Schou - Svendsen - Peer - Trapp og Jensen. På Sjællands Odde.


Svend Grandt var også på Einarsminde:
På vej mod Roskilde, Einarminde ses : Ole, Per T., Jørgen L., Svend og Jørgen S. På vej mod Roskilde, Einarminde ses : Ole, Per T., Jørgen L., Svend og Jørgen S. I byparken i Roskilde ses : Jørgen L., Jørgen S., Peer E., Jørgen J. og Svend
I byparken i Roskilde ses : Jørgen L., Jørgen S., Peer E., Jørgen J. og Svend. Foran herregården ses fra venstre : Preben, Henning A., Kurt, Per T., Jørgen L., Svend, Sannie, Eva L., Jørgen S., Ruth S. Lone R., Lissie B., Elsebeth og Bente
Foran herregården ses fra venstre :
Preben, Henning A., Kurt, Per T., Jørgen L., Svend, Sannie, Eva L., Jørgen S., Ruth S. Lone R., Lissie B., Elsebeth og Bente
(Kilde: Svend Grandt, der har scannet sine billeder).

40 billeder af lejrskoleopholdet p feriekolonien Einarsminde i Boserup Skov ved Roskilde Fjord juni 1956 - for strigsgades Skoles 2. FA-klasse
med lrerne O. Steenbuch-Jensen og Gunnar Kjr Rasmussen.Klassen er ankommet til Roskilde og venter p instruktion om hvor madknuderne skal indtages.
Det skal de i en af byens parker. Steenbuch tjekker kortet - og p bnken i baggrunden, i mere normal siddehjde, skimter man fra venstre Poul Erik, Jrgen og Finn.
Dette mrke modlysbillede yder desvrre ikke lejrskolen megen retfrdighed. Det er faktisk et ret hyggeligt sted ...
... med smuk beliggenhed og flotte udsigter ud over Kattinge Vig.
Disse to billeder er taget oppe fra toppen af skrnten lige bag Einarsminde. Set mod hhv. vest og st.
Opstilling til morgensang ved flagstangen. Steenbuch tjekker lige om alle er klar.
      Der er ingenting, der maner som et flag, der gr til top,
      mens det drager vore hjerter og vort sind mod himlen op,
      og det vajer under saling som en flammende befaling,
      h men ogs som en hvisken om det strste, som vi ved:
      Ikke din og ikke min, men hele folkets evighed!
Morgenmad = havregryn med rigtig sdmlk.
Finn og Kent.
Et hvil i vejkanten under en af de mange ture.
Lreren i forgrunden er Gunnar Kjr Rasmussen.
Jrgen Herlevsen og Johnny spiller, mens Finn, jeg, Eluf og Erik er dommere. Bagved ses vigen og Ringen, og i baggrunden er Riss skorstene endnu ikke skudt op; det gr de frst to r senere.
Her str kampen mellem Finn og John. Den overvges af Kent, Dan og Brge.
P vej til en af de undervisningsorienterede opgaver giver en flink bondemand os et lift (selvom det vist hed noget andet dengang).

Tak for turen.
Vandhundene boltrer sig. Forurening findes ikke, og de mere skolemssige opgaver fylder trods alt ikke hele dagen.
Set oppe fra den hje skrnt bag lejrskolen.
Einarsminde havde ikke trk-og-slip dengang (i al fald ikke til eleverne), s Kong Hans m tmmes og graves ned ved hndkraft. Her ser vi f.v. i begravelsesoptoget Bjarne, John, Jrgen Mller, Flemming, Palle, ge, Johnny, Finn, Eluf, Vagn, Tage og Henrik. P trappen en af de ansatte unge piger - en kilde til mange fugtige fantasier; naturligvis nvnt her blot for rimets skyld!
Efter besget p bondegrden bruger vi (Ren, Palle, Bjarne, Vagn, Henrik og Erik) et vognlad som underlag for vores notater.
Opgaven ld: Ml (gudskelov ikke: mal) flagstangen! Her blev den udfrt af f.v. mig og Eluf, mens Jrgen H., Mogens og Brge holder pause ved bordtennisbordet.
En anden af opgaverne er: 'Hvad finder jeg i smedens smedie?' Jan bemgtiger sig straks ambolten som skrivepult.
Gnisterne fyger om rerne p Tage, Johnny, Dan, Tonny og ge; og er det ikke Bjarne som sidder p hug?
En tredje opgave hedder ganske enkelt: 'Blretang'. Som her dissekeres og studeres af Brge, mig og Eluf.
Her er det bl.a. ge, Henrik og Benny som gransker et kort over omrdet.
Blretangen ligger duftende ved siden af.
S m Steenbuch-Jensen p banen - her ifrt lup, blgkamera, pludderbukser og et par sweatere. Ved bordet sidder bl.a. Benny, Flemming og ge og afventer analysen.
Gunnar Kjr Rasmussen som supervisor for Palle og Jrgen M.
(let forbedret billedkvalitet) Jeg er lidt vild med dette potente billede i widescreen trods dets ringe skarphed. Det er fra venstre Bjarne, Brge, Tage, ge, John, Erik, Steenbuch, mig, Henrik, Mller, Flemming og Ren. Lngere bagude skimter man blandt andre Eluf og Palle.
Ved Kornerup Kirke skal endnu en undervisningsopgave lses. Her forsger vi at stte os ind i den: Tonny, ge, Jan, ?, Benny, mig, Erik - og yderst t.h. Per Olsen med en strikhue som blev moderne igen 45 r senere.
Mller, Gotter og Luffe.
Man kan ikke se det, hvis man ikke lige ved det - men denne stimlen omkring mig skyldtes jeg har fanget en snog. Den gasser vi og tager med hjem til Amager. Et rs tid str den i et glas sprit oven p min mors kosteskab.
Ogs et sknt billede hvor man kan se nsten alle os rdder der var med i Einarsminde.
Ditto.
I dag er det Jan, Jrgen Mller, Bjarne og Rens tur til at hjlpe personalet med at sidde ved samme spand - med fingrene i vand - vi skrlled hele dagen og vi var kun ...
Dagens skrllere: ge (t.h.) og hvad-er-det-nu-han-hedder.
En lille hurtig kontrovers i spisesalen mellem Brge og Erik. Per og jeg kigger p.
Samling og opstilling til afgang. Ud p tur igen. Herligt! 
Men knapt s herligt er det for webmaster at se hvordan man ser ud nr man tygger :-)
Her er Brge og Tage parate til at udfre dagens refulde hverv. Henrik betragter dem betuttet.
Og her er det sreme 'Gotfred' (mig) der benbart er i frd med at flde et tr med en spejderdolk ...
Dette fine foto lnte jeg af Finn i 2003. Gad vide hvem der tog det - 47 r tidligere.
Hvad i alverden er Dan i frd med?
At mle stiens lngde - eller mske tommestokkens?
Den sidste aften arrangerer vi teaterforestilling for hinanden, for lrerne og for de ansatte p Einarsminde. Jeg husker ikke hvem servitricen er, men de to husmdre er Tage og Dan.
Klasselrer og frerulv Ove Steenbuch-Jensen snupper sig en slapper og en af sine utallige Felix'er.

Tak til billedleverandrerne Finn og Tage m.fl.
Gengivet med tilladelse fra Jørgen Grandts Hjemmeside
1953-54
Lejrskole. I august 1954 var 2 f under ledelse af frk. Sigrid Aarup på lejrskole i Boserup ved Roskilde, hvor eleverne lærte landsbyens og bondegårdens liv at kende. En tur til Ringsted, Fjenneslev og Sorø med de mange minder fra Absalonstiden levendegjorde det, børnene kendte fra historiebogen.

os
  11
  12
  13
  14
  21
  22
  23 23
  24
  31
  32
  33
  34
  35
  41 41
  42 42
  43 43
  44 44
  51 51
  52 52
  53 53 53
Siderne kan helt eller delvis være forbeholdt registrerede brugere.

Registreringen er primært den enkelte brugers beskyttese mod utilsigtet eksponering på www, der i det lukkede forum er begrænset til den registrerede personkreds.

Ansøg om at blive bruger!Logo
Nogle sider ses bedst med 1024 pixels vinduesbredde.
© 2003, 2024- Webredaktionen Skolekammeraten
lejrem er redigeret den 17.05.2017,
og er i alt hentet 375 gange af 141 brugere (7%).