Barndommens Land
På denne side præsenteres billeder fra brugernes barndom udenfor skoletiden.
Det kan være i form af "gårdbilleder", hvor en professionel fotograf gik rundt og tog billeder af gårdens "unger" enten i grupper eller enkeltvis. Når billedet var taget fik han ungernes navn og adresse, hvorefter han besøgte forældrene, der jo som regel købte fotografiet af lille håbefulde Børge eller Yrsa.
Det kan også være i form af billeder fra de elskede/hadede fødselsdage hos klassekammeraten/legekammeraten, hvor man partout som pige skulle udstyres med fine krøller i håret og nystrøget kjole, og som dreng med brûlcreme og butterfly, men trods alt alligevel fik en fornøjelig fest.
Og så er der bestemt også plads til alle de billeder, farmand drønede rundt og tog af guldklumpen, der legede med venner/veninder, da han endelig fik lov til at investere i et fotografiapparat :-))
Fra Jørgen Glindøs fotoalbum
Per med hunden Freja fotograferet i 1949 ud for Volvo-forhandleren E. Sommer i 1949.
Per er Jørgens skolekammerat fra ØS, hvis far var portner hos E. Sommer og familien boede i lejlighed i firmaet.
Per havde (så vidt husket) en lillesøster. Det må være hende og en ven, der har taget Freja med i Lergravsparken, der jo er et sted vi næsten alle har mange oplevelser fra.
Sundparken i baggrunden af lergravsparkens store græsplæne, der var tumleplads for kvarterets unger.
Kammeraterne havde meget fornøjelse af når de kørte prøveture med mekanikerne i Jaguar, Jovet Jovelin biler (en anden luksusbil fra England) samt de to dobbeltdækker busser som E. Sommer leverede til prøvekørsel til Køge.
Også de to første danskbyggede biler S1 og S2 som karetmagerne hos E. Sommer byggede dengang på Bradford chassis var en oplevelse for drengene.
Allerede i 2002 modtog redaktionen disse billeder med Orlas beskrivelse af Barndommens Land:
»Dagen brugte jeg til at kører lidt rund på Amager til barndommens land.«
»Da jeg nu var der tog jeg et billede af den gamle mur udfor Margretheholm, der legede Jørgen Grandt og jeg og som barn.
Jeg kørte mange gange den vej ud til Lynnettehavnen, der havde min far en fiskebåd liggende, og det var et pænt stykke vej derud samtidig med at det var skummelt og farligt i krigens tid, tyskerne havde besat hele området derude.«
»Derefter tog jeg til Lindgrens Alle, og tog et billede af Gyldendals bygning, der har ligget der i mange år.«
Foto og tekst:
Orla Dreyer
(1938-2004)