Nogle få ord om Skolen ved Sundet der blev indviet i året 1938.
I 5. klasse på Østrigsgade skole fik klassen besked om, at ca. det halve vores klasse skulle flyttes til den nybyggede »Skolen ved Sundet« på Samosvej.
Jeg blev godt nok lidt ked af det, for jeg var ikke imellem dem, som skulle derud. Mine bedste klassekammerater skulle, så derfor gik jeg ned og talte med skoleinspektør Niels Hjelme, og han gav mig lov til at følge med.
»Skolen ved Sundet« var og er, hvis den da er behandlet ordentlig, en stor og flot skole med en stor oval aula og med to ovale balkoner, hvis jeg da husker rigtigt, gulvet er linoleum, formet som et kort af Amager, og i loftet er en rund skive med en pil, så man kan se, hvilken vej vinden blæser, der er mærker med S og N - Ø og V.
Der er tillige et anneks til skolen, den såkaldte svagbørnsskole. Uanet af hvilken grund så gik min søster Kate der i 1940, hun gik i 2. Klasse, de fik morgenmad og de skulle sove til middag.
Til skolen hørte der også en cykelkælder, hvortil man fik et spec. cykelkort med navn og nummer på den faste plads, som vi fik tildelt.
Om forholdene er som dengang er vel nok tvivlsomt, jeg har ikke været på skolen, siden jeg forlod den i 1941, dengang måtte vi ikke gå udenfor lågen, vi skulle bare lige vove det, bare en ½ meter så vankede der en »sveder«.
På avisbillededet ses vi gå gennem gården. Som nr. 1 - 2 og 3 fra venstre ses Einar Rasmussen, Jørgen Messerschmidt, og Poul Valbum, jeg ses bagved mellem Einar og Jørgen, nr. 4 husker jeg ikke navn på, men nr. 5 er Palle Anderberg.
På billededet herunder er vi på læseværelset, som blev vores klasseværelse. Jeg sidder helt til venstre. Stående ses vores klasselærer Brache'.
Over bogreolerne ses en række malerier af kunstneren Mogens Lorentzen.
Klasseværelset lå i stueetagen, th i den bageste ende af aulaen, vi havde vinduer ud til pigegården, men ve den formastelige som vovede at kaste et blik derud, så skal jeg ellers love for at gårdvagten kom farende, uha da.
På Østrigsgade skole havde vi Hr. Kempf som gymnastiklærer. Kempf var en person i nålestribet habit med vest og guldkæde hen over maverne, han var "god" til fritstående øvelser på gulv og til foredrag, så er alt sagt. Sådan noget som boldspil var bare noget, vi havde drømt om, så jeg/vi glædede os meget til endelig at få en gymnastiklærer, men ak og ve og som man siger: Nissen følger med, og hvor slemt ku' det blive, det gjorde Kempf også, men så var det praktisk for ham, at krigen kom og gymnastiksalen ikke måtte varmes op, så vi blev placeret i baderummet, og da kunne foredragene rigtig komme til sin ret. Men ret skal være ret, der var intet ondt i ham, men gymnastiklærer var han ikke.
Vores tegnelærer hed Poul Fatum, han var en festlig lærer.
Sløjdlæreren hed Halaburt, han morede sig med at slå os i hovedet med et langt bræt, dog ret godmodigt.
Sidst, men ikke mindst, vores Inspektør hed Fredebo, og han passede til sit navn. Jeg kan ikke huske, om det var Fredebo som bad mig om at være WCvagt? Men vi havde jo nogle flotte toiletter, hvor der desværre var begyndende vandalisme. En knægt f.eks. fandt på at gå ind og låse det første toilet og så kravle over skillevæggene til de andre og låse dem alle. Fredebo fik fat i fyren, og han blev vist
nok bortvist og jeg blev vagt, og kaldt for »den skrappe lokumsvagt«.
© 2007 Vagn Tholstrup
(Kilde: Vagn Tholstrup - hvis billedmateriale Anette Tholstrup Fredsbo har scannet).
Gamle elevers stopper.
Skolen ved Sundet afholder ikke mere gamle elevers aften.
Ting ændrer sig - nye traditioner kommer til og gamle traditioner afvikles.
Der er ingen tvivl om, at der er tidligere er mange gamle elever, som har set frem til og glædet sig til denne aften, som har været en tradition siden skolens 50-års fødselsdag. Det var på denne aften, man hørte om, hvordan det var gået de andre fra den gamle klasse og måske fik en snak med en af sinde tidligere lærere.
Siden er der kommet et nyt medie til, Facebook, et virtuelt mødested som løbende giver mulighed for at holde kontakten ved lige og måske endda "finde hinanden".
Også lærernes arbejdsforhold har ændret sig meget de sidste år. Der er kommet mange arbejdsopgaver til og dertil mange møder. Det har resulteret i meget aftagende lærerdeltagelse i arrangementet.
Det "at mødes" på skolen har også ændret sig de sidste år.
Der må ikke mere ryges på skolen og dermed i aulaen. Det medfører at en stor del af festen afholdes udenfor bygningerne - ved hovedindgangen ved Samosvej. Det er også udenfor skolen at flere af de sidst udgåede elever holder til med medbragte drikkevarer - da der ikke må sælges alkohol til personer under 18 år. Dette er til gene for skolens naboer.
Derfor kommer vores elever og forældre næste morgen til skolen og til en oplevelse af cigaretskod, tomme dåser og flasker (nogen knuste).
Med det store opbud af unge mennesker udenfor skolen er det umuligt for os at kontrollere, hvem der deltager. Det har været et annonceret arrangement, som let også kan få deltagelse af nogen som ikke har tilknytning til SvS.
Derfor har vi på skolen konkluderet, at skolen ikke længere kan være vært for et arrangement som "Gamle elevers aften".