strigsgades Skole


10942

Ny bruger?
Brugernavn:

Adgangskode:

Autologind?

Glemt Logind?

Brug musen til at pege på ord eller billeder, hvor under der kan være gemt uddybende eller forklarende tekst.

OSS(FAQ) - Hjælp


På opfordring er her en side, der burde indeholde svar på brugernes »Ofte Stillede Spørgsmål«.
 
Information
Emne  
Hvordan kommer de billeder, der ligger i min skuffe, på Skolekammeraten?
Billeder der ønskes publiceret kan enten sendes elektronisk kopi fra scanner eller digitalkamera som vedhæftet fil til ePost eller papirkopi med fodpost (returneres efter scanning).
Er der interesse for andet end billeder?
Ja, der gælder det samme for andre dokumenter etc. som for billeder.
Aflevering  
Hvilken ePost adresse skal der benyttes?
Redaktionen, skolekammeraten at skolekammeraten puktum dk
Adresser  
Hvilket filformat og størrelse kan jeg sende?
Generelt er alt velkomment, uanset filformat og mål. Mest praktisk er dog de almindeligste, som jpg png og gif, men også bmp, tiff og flere andre kan bruges, gerne i en størrelse, der mindst er dobbelt, gerne tre gange så stor som det endelige, der oftest bliver reduceret og/eller beskåret til max. 740 pixel på den største led.
Formater  
Hvilken opløsning er den bedste?
Opløsning på digitale billeder er altid et kompromis mellem den ønskede billedkvalitet og den filstørrelse det er muligt at behandle og lagre.
Farvebilleder må ofte reduceres i opløsning for at bibeholde en større farveskala.
Standardindstilling på scannere (200dpi) vises fint på en skærm, men da resultatet benyttes til mere end blot at fremvise på skærm er ca. 300 dpi ønskeligt, mens 500 dpi eller mere kan blive for store filer at bearbejde.
S/H billeder gerne i 256 gråtoner.
Billederne bearbejdes og reduceres til fremvisning på WWW (skærm) inden publicering, originalen arkiveres og kan rekvireres til f.eks. print-kopi.
Opløsning  
Indsendt originaler returneres til donor, men vi forbeholder os brugs- og distributionsret til de digitale kopier der doneres

© ® ™  

Hvordan får jeg scannet mine billeder og dokumenter?
Er du uden adgang til en scanner kan skolekammeraten klare scanningen. (Se under "Aflevering").
Kan mine egne indscanninger benyttes?
Naturligvis, det er jo langt at foretrække. Vær dog opmærksom på format og opløsning.
Scanning  
Tips og triks til digitalfoto.
Det er ret nemt at affotografere et papirbillede med et digitalkamera og der opnås forbløffende gode resultater, men "filmplanet" skal holdes i samme plan/retning som det billede man vil affotografere elles perspektiveres billedet (hvad der dog kan kompenseres for i redigering). Nemmest er at lægge billedet i en med dagslys oplyst nordvendt vidueskarm og tage fotoet med kameraet lodret over billedet. Pas på skygger fra kamera og holder - og brug ikke blitz.

Tips og triks til scanning.
Det er efterhånden mere og mere almindeligt, at der står en kombineret printer/scanner ved siden af computeren, en praktisk indretning, som dog flere ikke er fuldt fortrolige med og derfor benytter standard indstillinger til alle formål. Det er ikke formålstjenligt til alle opgaver og følgende er et forsøg på at hjælpe begynderen til en minimal forståelse af teknikken.
Først og fremmest skal billedfladen markeres, så scanningen begrænses til det aktuelle. Selv om en moderne scanner selv kan finde og beskære, så er automatikken ikke altid korrekt, motivet skal måske beskæres eller have en omsluttende margin. Juster og flyt skærerammen til det ønskede udsnit.

Det næste punkt er at kontrollere reultatets størrelse, der er betinget af to parametre. Det ene er scalering, der strækker billedet til den ønskede størrelse. Det giver en vis billedforringelse, selv om de nyeste scannere nok kompensere.

(For at bibeholde resultatets proportioner ændres størrelsen altid kun på den ene led, normalt bredden).

Det andet parameter er opløsningen, der ændre opsamlingen af billedets detaljer - men samtidigt ændre størrelsen på resultatet, der ændres proportionalt med antallet af 'Enhed' pr. tomme (pixel:ppi eller punkter:dpi).


For at opretholde kontrollen med resultatet må det altså først besluttes hvor stor opløsningen skal være, hvorefter output justeres til den ønskede størrelse.

Opløsningen i pixel pr. tomme (ppi) kan enten vælges i faste værdier, eller skrives som det ønskes. En originalscanning bør have en noget større opløsning, så der er noget at tage af.

Nu er scanneren indstillet, så den bedst læser billedet, men resultatet er et par tusinde pixels bredere end ønsket - og fylder også alt for meget.

Det kan enten skaleres i procent, her tre femtedele (60%) eller den ønskede pixelstørrelse, for original­scanning som eksemplet ca.3000 af de til rådighed værende 5066.

Originale scanninger bruges til at lave kopier til print eller videre digitalisering tilpasset formålet, men arkiveres som sikkerhed og til videredistribution.

3k pixel 'Enheder' (ppi) omregnes ved udprintning til dot/punkter pr. tomme (dpi), men da printere oftest tilbyder en betydelig større opløsning end hvad der kan vises på en skærm, er resultatet flere gange mindre ved udprintning - der altså kræver flere pixels til rådighed for en rimelig forstørrelse.


Dette afsnit er under udvikling... Spørg gerne om det der er beskrevet uforståeligt ;-))

Teknik  
Siderne kan helt eller delvis være forbeholdt registrerede brugere.

Registreringen er primært den enkelte brugers beskyttese mod utilsigtet eksponering på www, der i det lukkede forum er begrænset til den registrerede personkreds.

Ansøg om at blive bruger!Logo image
Nogle sider ses bedst med 1024 pixels vinduesbredde.
© 2003, 2018- Webredaktionen Skolekammeraten
helpfile er redigeret den 17.05.2017,
og er i alt hentet 810 gange af 315 brugere (17%).