Østrigsgades Skole


Ny bruger?
Brugernavn:

Adgangskode:

Autologind?

Glemt Logind?

Brug musen til at pege på ord eller billeder, hvor under der kan være gemt uddybende eller forklarende tekst.

1956 - Galleri - 2006


Her præsenteres de, der har haft deres virke siden 50års jubilæet 1. april 1956.

ØS 1918-60
Ellen.Schaebel
(1890-1973)
Skolens logo anno 1906.
ØS 1919-63
Einar Schæbel
(1895-1985)
        Selv om overlrer Ellen Schbel p grund af alder forlod skolevsenet i 1960, efter 42 rs virke ved strigsgades Skole, hrte hun dog stadig til her. Lige til det sidste bevarede hun sin strke interesse for skolen, og som hun sammen med sin mand de mange r igennem altid var mdt op til skolens arrangementer, det vre sig brnenes forestillinger, fester for kolleger eller den rlige septembersammenkomst for udgede elever, sledes fortsatte hun ogs efter sin afsked ganske selvflgeligt at vre til stede p Gamle elevers aften, og tilmed besgte hun os p lervrelset hver den sidste tirsdag i mneden for at holde spisefrikvarter med os og med andre af skolens tidligere medarbejdere. Ingen tnkte tirsdag den 30. januar, at det skulle blive sidste gang, vi havde besg af fru Schbel.
       Ellen Schbel, der i en periode var vor udmrkede lrerrdsformand, var en srdeles dygtig underviser i det hele taget. Hendes yndlingsfag var dog utvivlsomt engelsk. Halvandet rs ophold i England og en faglrereksamen i sproget var det sikre grundlag, hvorp hun byggede sin kyndige og fornjelige undervisning.
       Ellen Schbel levede et rigt liv i familie og p skolen.
       ret vre hendes minde.
Lrerrdet ved strigsgades Skole.
(fra rsberetning 1972-73)

Ellen Schbel f. Nordbek * 8.10.1890 † 7.2.1973
Einar Schbel * 23.4.1895 † 11.2.1985
Lrerparret hviler i familiens gravsted nr ved Sren Kierkegaards p Assistens Kirkegrd.
Margot, der havde Einar Schæbel som lærer i fysik og kemi i 1940erne skriver:
      Jeg var bestemt ikke gode venner med fysiktimerne. Og helt galt gik det, da vi p et senere tidspunkt skulle beskæftige os med Kemien. Ved kemiforsøgene lykkedes det mig aldrig at f det resultat frem i reagensglasset, som min fysiklærer havde forventet.
      Schæbel havde altid et blink i øjet, gjorde ikke forskel p den gode og den dårlige elev. Nr vi fik læst karaktererne op, og han nede til mit navn, sagde han: »Margot svarer til sit navn« (jeg fik godt). Først da vi nede IV. mellem og Realen, vgnede jeg op, da det begyndte at handle om jorden, mnen, solen og stjernerne. Vi fik lov at diskutere universets tilblivelse, og min i forvejen svagt vaklende tro p det, som jeg havde lært i religionstimerne hos vi­ce­in­spek­tri­ce frk. Jørgensen, fik et yderligere knæk. Ordet var frit i de timer! Vi fik lov at komme frem med vore meninger. Det var første gang, jeg opdagede at man kunne diskutere sig frem uden at blive uvenner, eller kaldt til orden.
      Da vi ved Realeksamens afslutning fik vore ek­sa­mens­be­vis­er udleveret, turde jeg ikke lukke min kuvert op, fordi jeg frygtede at se mit resultat p tryk - uden egentlig at vide noget om det i forvejen.
      Einar Schæbel gik hen, og tog kuverten og lukkede den op, og lykønskede mig med det flotte resultat. Jeg fik mg ./. Jeg er sikker p, at han ogs havde kaldt det et fint resultat, hvis jeg havde opnet et lavere gennemsnit. P grund af hans ord, gik jeg ud af skolen, tilfreds og stolt af 10 rs arbejde.

ØS 1922-62
Clara Camilla Paludan Nielsen

ØS 1922-64
Carl Andreas Siegfred Petersen
med sløjdlærereksamen, og
gift med Inger Margrethe,
Efter navneskift 1934:
Siegfred Preislev!
Siegfred Preislev
ØS 1922-1964
Siegfred Preislev
(1903-64)

ØS 1925-61
Kamilla Rasmussen
ØS 1926-63
Inger.Hansen
Kamilla Rasmussen husker jeg som en fjern, men venlig person, der aldrig skldte ud. Hun var smukt kldt, og s havde hun pne ben og flotte silkestrmper. Det var just ikke kendetegnende for de vrige lrerinder. Vi digtede os frem til, at hun led under en meget srgelig kr­lig­heds­hi­sto­ri­e.
        Apropos krlighedshistorie - den foregik lige for nsen af os i 3. mellem. I klassen over os var der en elev og en unge lrer, som var krester - se det var en rigtig kioskbasker. Hun var meget yndig og han var drende flot. Lrerne syntes det var synd for hende, og eleverne syntes, at det var synd for ham. Vi har sikkert vret smadder misundelige, at hans jne lige netop skulle falde p hende. Og til skoleballet, hvor eleverne parvis marcherede ind i salen, gik de ved siden af hinanden. Sdan husker jeg det i al fald - men mske har sladderen blandet sig lidt vel meget med realiteterne.
Skriver Margot, der havde Fr. Rasmussen i engelsk.
Inger Hansen: Matematik og gymnastiklærer:
      For den elev, der var god til gymnastik og dårlig til matematik, var Inger Hansen svaret fra himlen. Mine bønner blev ikke hørt, for jeg var ikke god til gymnastik - s der var ikke stor forståelse fra hendes side, når jeg fik mine matematikopgaver tilbage i rettet tilstand. De røde streger og spidse bemærkninger fyldte godt hen over siderne.
      Helt galt gik det, nr vi skulle til svømning. I dag ved jeg, at jeg havde en fobi for de våde elementer. Det gjaldt - og gælder desværre stadig - bare synet af et fyldt badekar. Og for at gøre det fuldendt har begge mine døtre arvet dette helt specielle gen, der dengang blev kaldt »Vandskrækker«. Allerede i underskolen blev jeg smidt ud i bassinet af Frk. Sløk Andersen. Der fik jeg brug for mit Fader Vor.
      Hvor har jeg dog ønsket mange gange at »Helgoland« var sunket ned p Øresunds bund, tænk først nu efter alle de mange år er det blevet revet ned. Guds fred med de grønne rådne brædder - AMEN
      For øvrigt mener jeg, at Inger Hansen var foregangskvinde i Danmark for finsk kvindegymnastik. Det var noget med graciøce flydende bevægelser og balance bl.a. på bom. Jeg kan huske, at lærerne var inviteret over i gymnastiksalen i Ungarnsgade for at se os udføre denne form for kvindelige legemsøvelser. Endelig kunne jeg bruges til noget i gymnastiksalen. Jeg var efterhånden blevet til en stor velskabt pige med udsigt til både gård og gade, så jeg pyntede vel sagtens lidt i rækkerne, når vi kom marcherende ind i salen. Det er godt at vide, at der er brug for alle her i verden.
Skriver Margot.

Aage Ebbesen Aage Ebbesen
S 1929-71
Aage Ebbesen

ØS 1931-60
Viceinsp Ellen Joergensen
       Jamen, det billede jeg har af Viceinspektricen inde i mit indre univers, passer til fotoet af hende p skrmen. Sd, mild og med sm fedtknopper omkring jnene. I de mindre klassetrin havde jeg hende i religion. Hvis vi havde glemt vores bger, mtte vi frst fortlle hende det, nr timen var omme. Guds fred skulle benbart hvile over klassevrelset, nr vi beskftigede os med de 10 bud. Hvilket barn kunne modst den fristelse, der bd sig her. Ingen anmrkninger i protokollen og alt ndede idyl, nr man tav om den glemte salmebog, der l hjemme p spisebordet. Mon ikke Vorherre tilgav os vores tilbjelighed til at glemme at tilst sin brde efter timen.         Efter hvert eneste frikvarter stod Viceinspektricen p reposen mellem stue og frste sal p pigesiden. Hun stod med hndende samlet foran sig, hilsende, smilende og tyssende p de elever der talte p vejen op ad trappen. Nr man passerede hende, nejede alle - ogs da vi var 16/17 år - undtagen pigerne fra Nrrevoldskolen. Jeg har hrt fra en jvnaldrende veninde, der gik p Ny Carlsbergvej skole, at deres viceinspektrice ogs stod p trappen mellem stue og frste sal, og ogs med hnderne samlet foran sig, gad vide, om det stod i arbejdsbeskrivelsen for viceinspektricer i Kjbenhavn og omegn.
Skriver Margot.

Skolens logo anno 1925 Skolens logo anno 1925
ØS 1933-66
Ellen Sløk-Andersen

S 1934-57
Edith Petersen
g. Ravn.
Lrerinde Zahle 1927
Faglrer i sang og stemmedannelse 1931.
Edith Petersen
Udsnit fra gruppebillede taget
ved Chr. strups jubilum 1954

ØS 1935-71
Sigrid Aarup
ØS 1935-59
Gerhard Olsen,
blev 1960 udnævnt til
skoleinpektør på Lykkebo skole.

ØS 1936-77
Ida Sofie Lund
ØS 1936-77
Ida Wolter

ØS 1937-71
Ove Stenbuch-Jensen

1906 - Personale - 2006Siderne kan helt eller delvis være forbeholdt registrerede brugere.

Registreringen er primært den enkelte brugers beskyttese mod utilsigtet eksponering på www, der i det lukkede forum er begrænset til den registrerede personkreds.

Ansøg om at blive bruger!Logo image
Nogle sider ses bedst med 1024 pixels vinduesbredde.
© 2003, 2017- Webredaktionen Skolekammeraten
galleri2 er redigeret den 17.05.2017,
og er i alt hentet 2534 gange af 816 brugere (46%).